Translate

Sivun näyttöjä yhteensä

8/30/2014

Saan perheeltäni kyydin Kenneth B. Raper Symposiumiin ja Laitoksen 100-vuotisjuhliin. Kenneth B. Raper Symposium järjestetään vuosittain ja puhujina on yliopiston omaa henkilökuntaa mikrobiologian alalta.

Wisconsin-Madisonin ylipisto on maan johtava yliopisto juuri mikrobiologian osaamisessa. Onhan laitoksella on oma Nobelin palkinnon voittajakin - E. L. Tatum. Puheissa on paljon laitoksen historiaa mukana. Se on perustettu vuonna 1914 ja alkuun nimi oli "the Department of Agricultural Bacteriology". Nimessä mukana oleva maanviljelys näkyy vielä tänäkin päivänä hyvin läheisesti yliopiston toiminnassa. Koska yliopistolla on omaa maitotuotantoa ja täällä esim. jalostetaan maitoa jäätelöksi ja juustoksi. Näitä tuotteita saa ostettua laitoksemme läheisestä yliopistomyymälästä. Tänään olleissa esityksissä opin myös, että laitoksemme tutkii esim. sitä mikälaista ravintoa meidän tulisi syödä ja miten eri ruoka-aineet vaikuttavat meidän peruskuntoomme. Kasvikset oli terveellisimpiä! Lisäksi laitoksella tehdään paljon tutkimusta bioenergian saralla, joka näkyy bussi- ja taksiliikenteessä. Päivän aikana saan siten hyvän kokonaiskuvan koko laitoksen toiminnasta. Laitoksella on myös kummallisia tapoja, kuten joka vuosi (vuodesta 1959 alkaen) laitoksen väki kokoontuu isoon luentosaliin kuvattavaksi.

Capitol -kukkulan suuren Dane County Farmer's Market -tuottajatorin ohella Madisonin alueella on  useita pienempiä tuottajatoreja. Tein tänään ruokaostoksia parin kilometrin päässä kotoa Westside Community Market -torilla. Nämä pienemmät torit ovat tavallisten vihannesostosten tekoon kätevämpiä kuin Capitolin suuri tori. Ruuhkaa on vähemmän, hinnat hieman edullisempia ja auton voi parkkeerata aivan kojujen lähistölle. Kannoimme torilta tällä kertaa kotiin ainakin erilaisia kirsikkatomaatteja, munakoisoja, erisävyisiä porkkanoita, maissintähkiä, vadelmia, perunoita, kevätsipulia, tillinippu, naudanlihaa, bratwursteja, aprikooseja, luumuja kolmea erimakuista hunajaa sekä jyväinen maalaisleipä. Kasviksia on siis luultavasti koko ensi viikoksi. Lopussa täytyi jo hieman hillitä itseään ettei tulisi ostettua enemmän kuin ehdimme syödä.
Westside Community Market

Aamunpäivän luentojen jälkeen syön lounaan ja siirryn posteritilaisuuteen. Posterilla käy yllättävän paljon ihmisiä ja ihmiset kyselevät paljon. Monikaan ei myönnä, ettei ymmärrä asiasta mitään vaan päätyy kehumaan posterini ulkoasua ja värikästä olemusta.

Oma posterini numerolla 19:sta.
Kesken posterikierroksen käy vielä laitoksen tutustumiskierroksella. Kierroksella selviää, että laitoksella sijaitsee Kikkoman soijan tutkimuslaboratorio.

Näkymä nykyisestä toimistostani kuudennesta kerroksesta.

Iltapäivällä ostimme tytöille polkupyörät ja pyöräilykypärät. Myös isä osti työmatkojen kulkemiseen itselleen pyörän, joka on noudettavissa liikkeestä jossain vaiheessa ensi viikon aikana. Kovien neuvottelujen jälkeen sain tingittyä hinnasta 100 dollaria pois. Nyt on kaikilla muilla paitsi perheen äidillä kaksipyöräinen menopeli hankittuna. Tyttöjen uudet kulkupelit pääsivät välittömästi tositoimiin, kun he ajoivat yliopistolle syömään isän juostessa perässä.
Uudet menopelit valmiina neisytmatkalle
Yliopistolla söimme ulkoilmapäivällisen bakteriologian laitoksen 100-vuotisjuhlien buffetista. Tarjolla oli tyypillisesti hampurilaisia, hot dogeja, juustoja ja paikallisia oluita. Onneksi myös keveämpänä vaihtoehtona tuoreita hedelmiä ja marjoja. Buffetin juhlaa jatkettiin oluenmaistelutilaisuudella, johon myös lapsemme innolla osallistuivat. Olutta heille ei sentään tarjottu mutta ennen varsinaisia olutmaistiaisia hekin pääsivät harjaannuttamaan makuhermojaan makunäytteillä, jotka demonstroivat konkreettisesti ihmisen makujärjestelmän toimintaa. Maistelutilaisuuden veti yliopiston oluen valmistukseen perehtynyt tutkija, joka piti samalla laajan esitelmän oluen historiasta, tuotantoprosessista sekä muusta aiheeseen liittyvästä.
Olutmaistelutilaisuuden makunäytteitä
Vanhempi tytär testaa, hajuaistin vaikutusta maistamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti