Translate

Sivun näyttöjä yhteensä

11/27/2014

Kiitospäivä eli Thanksgiving day.

Alkuun hieman infoa kyseisestä juhlasta. Yhdysvalloissa kiitospäivää vietetään marraskuun neljäntenä torstaina. Tarinan mukaan juhlapäivä periytyy 1600-luvulla Amerikan mantereelle saapuneilta eurooppalaisilta uudisasukkailta, jotka viettivät syksyllä sadonkorjuujuhlaa yhdessä intiaanien kanssa kiittääkseen taivaallisia voimia onnistuneesta sadosta. Nykyisin kiitospäivä ja sen viettoon perinteisesti kuuluva yhteinen juhla-ateria eivät kuitenkaan pohjaudu pelkästään sadonkorjuuseen, vaan taustalla on myös kiitollisuus kaikesta kuluneena vuonna koetusta hyvästä.

Kiitospäivään on aina liittynyt kiinteänä osana juhla-ateria. Joka syödään yleensä iltapäivällä kolmen aikaan. Perinteisiksi herkuiksi ovat muodostuneet perunamuussi, bataatti, karpalohillo, maissi sekä erilaiset syksyllä tarjolla olevat vihannekset. Aterian tärkein osa on kuitenkin erilaisilla täytteillä täytetty paahdettu kalkkuna. Erilaisista jälkiruoista perinteisin on kurpitsapiirakka. Ruoka on varmaankin syy, miksi kiitospäivä on erittäin suosittu. Minusta tämä syöpöttely ja sukulaisten yhteensaattaminen tuovat mieleeni suomalaisen joulun ja sen perinteet. Täällä kiitospäivä on juhlana jopa merkittävämpi kuin joulu, sillä jopa mäkkärit oli tienvarsilla kiinni matkatessamme St. Lousiin.

Alkumatka ajoimme pitkin Interstate Highwaytä, ja voin kyllä sanoa, ettei toista niin tylsää  tiepätkää ole olemassa. Viivottimella vedettyä suoraa tietä ja molemmilla puolilla silmin kantamattomiin kynnettyä maissipeltoa. Loppumatkaa matkasimme osin pitkin historiallista Route 66:a. Tosin hieman tyhmältä tämä ajaminen moottoritien vieressä tuntui, ajella nyt 55 mailia tunnissa, kun vieressä olisi voinut ajaa 70 mailia tunnissa. No olipahan jotain viihdykettä kuuden tunnin matkallemme, kun etsittiin tienvarsikylttejä jotka ohjaa eri vuosikymmenien tienpätkille.
Kyltti, jolla vanha Route 66 on merkitty
 
Route 66 ja vieressä junaradalla hiilikuormat matkalla etelään.
Koska olemme Amerikassa, on jokainen juhlapäivän jollain tavoin oltava kaupallinen. Kiitospäivään kuuluvat siten myös isona osana paraatit. Macy’s kauppaketjun järjestämä kiitospäivän paraati New Yorkissa on maailmankuulu ja kerää miljoonien ihmisten yleisön, niin kaduille kuin televisionkin ääreen. Vastaavia paraateja järjestetään kiitospäivänä myös muissa Yhdysvaltojen suurkaupungeissa. Tosin St. Louisissa se peruttiin, koska kaupungin ympäristössä on ollut viime päivänä näitä väkivaltaisia mellakoita. Jopa Wikipediassa oli maininta, että ihmisiä kehoitettiin välttämään matkustamista St. Lousiin.


Suomalaissyntyisen Eero Saarisen suunnittelema 192 metriä korkea St. Louisin Gateway Arch yövalaistuksessa.
Parasta kiitospäivässä on kuitenkin illalla kello 6  alkavat alennusmyynnit, jotka kestävät seuraavaan keskiyöhön. Todellakin Black Friday Sales! Jätimme nämä kuitenkin väliin, koska meitä ei kiinnostanut lähteä samoamaan lähiöiden ostoskeskuksia iltamyöhään.
Vanha oikeustalo kaupungin keskustassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti