Translate

Sivun näyttöjä yhteensä

11/13/2014

 Yön aikana maahan oli satanut ohut lumiharso. Toimitettuamme vanhemman tyttären koulubussiin ja nuoremman päivähoitoon, lähdin ajamaan puolentoista tunnin matkan Grand Marsh Elementary -koululle. Tutustuin koulun rehtoriin ja koulupsykologiin noin kuukausi sitten pidetyssä koulutuksessa ja kutsuin itseni vierailulle. Grand Marsh on pieni kylä, joka sijaitsee Madisonista noin 100 kilometriä pohjoiseen syrjässä kaikilta pääteiltä. Rehtorin mukaan suurin osa koulun oppilaista tulee vähävaraisista perheistä.

Aamulla maan peitti ohut lumiharso



Grand Marsh Elementaryn koulurakennus


Grand Marsh Elementary - koulun rehtori Michelle Johnson



Koulu pyrki monilla tavoin vastaamaan köyhyyteen liittyviin ongelmiin. Koulu muu muassa tarjoaa joka aamu kaikille oppilaille ilmaisen aamiaisen ja iltapäivisin perheillä on mahdollisuus tulla koululle syömään päivällistä. Energinen ja omistautuneen oloinen rehtori Michelle oli myös myös onnistunut haalimaan koululle erilaisia projektirahoja, joilla oli muun muassa hankittu oppilaille henkilökohtaisia iPadeja. Tein koulussa parin tunnin tutustumiskierroksen, jonka aikana sain vastata monenlaisiin oppilaiden kysymyksiin. Kysymykset koskivat muun muassa Suomea, perhettämme, kielten opiskelua ja urheilua. Yllättäen myös yrittää vastata myös moniin lasereita koskeviin kysymyksiin sen jälkeen, kun tulin maininneeksi, että vaimoni käyttää niitä omassa tutkimustyössään. Ehkä pitää houkutella myös vaimoa kouluvierailulle, niin oppilailla olisi mahdollisuus vankempaan tietoon perustuvia vastauksia laserkysymyksiinsä. Oppaanani kierroksella toimi koulupsykologi Robin. Kouluvierailun jälkeen pistäydyin paikkakunnan ainoassa ravintolassa hampurilaisella.
Koulun sääntöjä

Vierailuni oppaana toiminut koulupsykologi Robin Frei
 Automatkan aikana kuuntelin mielenkiintoista radio-ohjelmaa Yhdysvaltain oikeus- ja vankilajärjestelmästä. Ohjelman vieraana oli ihmisoikeusjuristi ja Equal Justice Initiative -järjestön johtaja Bryan Stevenson, joka oli vastikään julkaissut aiheesta uuden kirjan. Ohjelman aikana opin muun muassa, että viimeisen 40 vuoden aikana vankien määrä Yhdysvalloissa on kasvanus 300 000:sta  2,3 miljoonaan. Vankien osuus väestöstä onkin Yhdysvalloissa moninkertainen muihin kehittyneisiin valtioihin verrattuna. Myös vankien tuomiot monesti rikokseen luonteeseen nähden todella pitkiä ja ne painottuvat jo ennestään heikommassa asemassa oleviin ihmisryhmiin kuten köyhiin, värillisiin ja mielenterveysongelmaisiin ihmisiin. Ohjelmaan esimerkiksi soitti rouva, jonka sukulaispoika oli saanut opiskeluaikana tapahtuneesta huumausaineiden hallussapidosta 24 vuoden vanheustuomion. Bryan Stevenson nosti esiin myös monia esimerkkejä siitä, miten tuomionsa jo kärsineet vangit eivät välttämättä koskaan saa takaisin monia kansalaisoikeuksiaan. Monissa osavaltiossa entisten vankien äänioikeutta on rajoitettu. Käytäntö on yleisin Floridan osavaltiossa, jossa yli 10 prosentilla aikuisista ei ole oikeutta äänestää vaaleissa vankilatuomionsa takia.
Grand Marshin ainoa kuppila



Matkani varrelle osui liittovaltion vankila Oxfordin kylässä

Vankialan aluetta. Tämän lähemmäksi en viitsinyt mennä kuvia ottamaan, ettei minua olisi epäilty vankilapaon valmistelusta
Hain vanhemman tytön viimeisen kerran tällä viikolla iltapäivähoidosta. Tämän viikon perjantai on Madisonin kouluissa opettajankoulutuspäivä ja kaikki koulut ovat suljettuja. Tytär vaikutti tänään erityisen iloiselta iltapäivähoidossa. Kun saavui paikalle hän työnsi hoitopaikan salissa innokkaasti juosten kahta kolmipyörän selässä istunutta toveria.

Söimme päivällisen uudessa ravintolatuttavuudessa. Reilu kuukausi sitten avattu korealaishenkistä ruokaa tarjoava Sujeo on saanut hyviä arvosteluja, joten päätimme testata paikan. Ravintola ei tuottanut pettymystä. Juomarahoineen noin 45 euron hintaan saimme neljälle juomat ja mahan täydeltä herkullista nuudelimuonaa. Itse asiassa ruokaa oli niin paljon, että saimme siitä vielä huomisen lounaan. Pääruokien kylkiäisenä tuli runsas lajitelma kimchia eli tulista korealaista hapankaalia sekä muita pieni annoksia.
Hotpot - annos, jost riitti vielä perjantain lounaaksi

Lajitelma korealaisia pikkuannoksia

Ravintolapäivävalmistelumme jatkuivat piparkakun leivonnalla ja koristelulla. Piparkakun valmistuksen lomassa kävimme vanhemman tyttären kanssa uimaharjoituksissa. Tänään hän pääsi nauttimaan yksityistunnista, sillä kukaan muu ryhmän lapsista ei ilmestynyt paikalle.
Piparkakun leivontaa

Kaikki lumihiutaleet ovat erilaisia

7 kommenttia:

  1. Kylläpäs tää kesti tänä aamuna, kun tätä oottaa jo niinkun Keslisuomalaista. Ei oikein aamu ala ilman.

    VastaaPoista
  2. Siis edellinen kommentti oli Sirpa mummulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummo joutuu välillä odottamaan... Oli iltaisin niin paljon leivontaa, ettei aina kerennyt kirjoittamaan ajoissa. Tosin tiedät Ollin...

      Poista
  3. Pikkuhiljaa mietin jo vierailtavien ravintoloiden listaa; ainakin tuossa korealaisessa ja lähiöjapanilaisessa haluan käydä. Ja italialaisessa. Ja joku hyvä hampurilaispaikka. Paluumatkan painorajoitukset paukkuvat jo pelkästä ajatuksesta. Nyt viikonlopun viettoon, lähinnä kuorolaulun merkeissä mennään! Terkkuja teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhaat on kyllä ollut tässä lähimmät. Hyvä hamppari paikka vielä hakusessa... Viikonlopun Monty's oli ihan ok leipien suhteen. Pitää vielä jatkaa etsintää, ja kyselyjä. Terkkuja sinnekin!

      Poista
  4. Kaikki kuvissa esittelemänne leivonnaiset ovat näyttäneet tosi herkullisilta, joten toivon teille Menestyksekästä ravintolapäivää! Ja on sitten mielenkiintoista kuulla kommenttejanne päivän sujumisesta. Kaukohalaukset kaikille R-mummolta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan ne hyviä, poikasi joutui myös leipomaan, kun itse tyttöjen kanssa hieman sairastettiin flunssaa, eikä haluttu tartuttaa sitä muihin. Päivä oli onnistunut ja tunnelma sen mukainen. Terveiset täältäkin mummolle.

      Poista