Translate

Sivun näyttöjä yhteensä

02/21/2015

Iltapäivällä päädyimme lopulta Key Westiin eli niin eteläksi kuin Yhdysvalloissa voi autolla päästä. Jos tästä haluaisi jatkaa eteenpäin, pitäisi kulkuneuvo muuttaa autosta veneeksi ja valuutan voisi vaihtaa Kuuban pesoksi.

Alkumatkasta pysähdyimme paikallisen Rotary-klubin järjestämille merihenkisille markkinoille

Markkinoiden siirrettävät käteisautomaatit pitävät huolen, ettei käteisen rahan puute muodostu kauppojen esteeksi

Käytettyjä onkivapoja

Tyttäret kahlaavat rantavedessä


Key Westiin johtava tie kulkee pitkälti meren päällä


Key Westissä tiemme ei vienyt ensimmäiseksi auringonlaskua ihailemaan tai mereneläviä syömään vaan paikallisen päivystyspoliklinikan vastaanotolle. Minua ja vanhempaa tytärtä on jo parin päivän ajan vaivannut kurkkukipu, joka äityi sen verran pahaksi, että päätimme käydä lääkärissä. Samalla saimme omakohtaista oppia siitä, millainen on yhdysvaltalaisen perusterveydenhuollon hintataso. Poliklinikkakäyntimme eteni suurin piirtein näin:

 • Vastaanottovirkailija naputteli täytätytti perustietolommeet ja näpytteli ne tietokoneelle (noin 20 minuuttia)
 • Odottelimme aulassa lääkärille pääsyä (noin 20 miuuttia)
 • Hoitajakaksikko kirjasi ylös minun ja tyttären strategiset mitat, mittasi pulssin, ruumiinlämmön, verenpaineen, tarkasti kurkun ja tiedusteli oireistamme sekä kyseli peruskysymykset elämäntavoista (tupakoitko? jne.) sekä mahdollisista allergioista (noin 5 minuuttia)
 • Lääkäri kyseli oireistamme, kuuteli keuhkomme sekä tutki kurkkumme ja korvamme (n. 10 minuttia)
 • Odottelimme reseptin kirjoittamista (noin 20 minuuttia)
 • Saimme reseptit jonka jälkeen poistuimme takaisin vastaanottovirkailijan juttusille
Tässä vaiheessa meille selvisi myös käynnin hinta, joka oli ....rumpujen pärinää.....2674,40 dollaria! Ystävällinen virkailuja kertoi, tttä, jos höyläämme summan luottokortiltame saman tien on meille luvassa 20% alennus. Eli lopulta maksettavaa yhteensä alle yhden työtunnin vieneistä kahden hengen terveydenhoitopalveluista tuli vaivaiset 2139,52 dollaria eli noin 1900 euroa. Tämän jälkeen kotikaupunkini Jyväskylän päivystyspoliklinikan viikonloppuisin veloittama 32,10 euron poliklinikkamaksu ei tunnu enää kovinkaan pahalta.

Tätä tietä päivystykseen

Laskun loppusumma
Oletuksenani on, että meidän tapauksessamme vakuutus korvaa suurimman osan maksamastamme laskusta. Siinäkin tapauksessa kyseessa on suuren luokan rahansiirto vakuutusmaksuista kohtuuttoman kalliin terveydenhuollon ylläpitoon.Vaikka poliklinikkamaksuihin olisi jyvitetty kaikki mahdolliset kulut tonttimaan hankinnasta ja sairaalarakennuksen rakentamisesta henkilökunnan viikonloppulisiin en voi olla ihmettelemättä millä matematiikalla tähän loppusummaan oikein päädyttiin. Että, kun etukäteen mielenkiinnosta tiedustelin vastaanottovirkailijalta käynnin hinta-arviota hän kieltäytyi sanomaan minulle mitään summaa sillä perusteella, ettei hän voinut etukäteen varmasti tietää, mitä toimenpiteitä hoitomme lopulta vaatii. Kun pyysin häntä edes kertomaan, liikutaanko rahan suhteen esimerkiksi sadoissa euroissa, ei hän edelleenkään suostunut sanomaan mitään siitä huolimatta, että hänen täytyi tietää, että vähintään tonnin per henki koko lysti tulee maksamaan.

Eräs peruste Yhdysvaltojen pitkälti yksityisiin palveluntuottajiin ja vakuutuksiin pohjautuvan terveydenhuoltojärjestelmän tueksi esitetty väite on, että se takaa yksilöille vapauden hankkia terveydenhuoltopalveluita sieltä, missä tarjolla on paras hinta-laatusuhde. En kuitenkaan ymmärrä, miten vapaat markkinat ja kuluttajan valinnanvapaus toteutuvat tilanteessa, jossa kahden tunnin automatkan säteellä auki on vain yksi klinikka, joka sekään ei suostu etukäteen antamaan mitään tietoa palveluidensa hinnoista.
Vaimo ja vanhempi tytär Key Westin Kelly's -ravintolan terassilla

Vaimon Top Gun Margarita. Nimensä drikki on saanut 80-luvun hävittäjäelokuvasta, jossa ravintolan toinen perustaja näyttelijä Kelly McGillis esitti naispääosaa.


Sitraa soittava Spiderman Key Westin Duval Streetilla

2 kommenttia:

 1. Huh huh. Toivoa sopii, että vakuutuksenne korvaa laskun!

  t. Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain paikoissa ei kannata sairastua, mutta ilmeisesti on ihan normitaksa ulkomaalaiselle. Toivotaan itsekin, että korvaa. Tiedettiin kyllä, että on kallista käydä lääkärissä. Mutta että ihan näin kallista ei sen oletettu olevan.

   Poista