Translate

Sivun näyttöjä yhteensä

12/04/2014


  • 4

Tänään etsittiin ja askareltiin vanhemman tyttäremme kanssa merkittäviä valokuvia, säihkyvä arvausrasia, Minttu-kirjasta suosikkisivu ja lopuksi täytettiin pikkuvihkoon tietoja tyttärestämme. Tyttäremme on siis ensi viikolla koulussa "Shining Star" eli loistava tähti -viikko. Aivan ihana tapa nostaa kunkin lapsen itsetuntoa. Samalla lapsi pääsee kertomaan luokkatovereille omasta elämästään ja suosikkijutuistaan. Ensi perjantaille tulisi vielä keksiä jokin "treat", onko ehdotuksia?

Arvausrasia valmiina ensi viikolle.

Pieni loppuhuomautus sukulaisille: Etsin siis tyttäremme valokuvaa keskisuomalaisen sivuilta, jonka Lehtisen valokuvaamo aikoinaan otti, mutta satuinkin löytämään lapsemme piirrustuksen kuvataidekoulun sivuilta. Ehkäpä tämä piirros on parempi:
http://kuvataidekoulu.blogspot.com/2014/01/lasten-museossa.html. Aamulla pitää vielä kysyä tähdeltämme mielipide.

Samaan aikaan Alabamassa Fulbright Enrichment seminaarin päivän pääteemana oli Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen historia ja nykyinen tilanne. Aamulla matkustimme bussilla kahden tunnin matkan Huntsvillen kaupungista Birminghamiin. 1950-60 luvuilla sai Birmingham oli yksi kansalaisoikeustaistelun päänäyttämöitä sillä kaupungissa harjoitettu rotuerottelu oli poikkeuksellisen räikeää. Valkoisella ja mustalla väestöllä oli erilliset asuinalueet, koulut, hotellit, ravintolat, puistonpekit ja jopa juoma-automaatit.
Maisema Tennesee-joen ylittävältä sillalta Hutsvillen ja Birminghamin välisellä tiellä

Birmingham sai aikanaan lempinimen Bombingham, sillä vuosina 1948-1963 kaupungissa tehtiin noin 50 selvittämättä jäänyttä rasistista pommi-iskua. Terroriteoista tuhoisin babtistikirkkoon kohdistunut pommi-isku, joka vaati neljän nuoren tytön hengen. Tämä suuren kohun ja protestiaallon aikaansaanut isku oli merkittävä käännekohta, joka lisäsi merkittävästi kansalaisoikeusliikkeen nauttimaa tukea.s

16th Street Babtist Church, jossa vuonna 1963 neljän tytön hengen riistänyt pommi-isku tapahtui
Samfordin yliopiston kampus
Päivän seminaaripuheista suurin osa pidettiin Samfordin yliopiston kampuksella. Puhujien joukossa oli muun muassa tuomari Helen Shore Lee, joka kertoi elämästään rotuerottelulakien aikaan Birminghamissa. Hänen isänsä oli ihmisoikeusjuristi Arthur Shores. Shore Lee kertoi, että isänsä työn vuoksi hänen hänen kotiinsa ammuttiin ja talo yritettiin räjäyttää kolmeen eri otteeseen. Kuten saattaa olettaa kaikki päivän puhujat olivat taitavia esiintyjiä. Useampi puhujista olivat taustaltaan lakimiehiä, joiden esiintyminen toi mieleen televisiosta tutut oikeussalidraamat. Tilaisuuden vetäneen Sanfordin yliopiston lakikoulun johtaja Cassandra Adamsin puhuessa tuntui kuin akateemisen seminaarin sijaan olisi kuullut babtistikirkon sunnuntaisaarnan julistusta.
Tuomari Helen Shore Lee kertoo lapsuudestaan rotuerottelun leimaamassa Birminghamissa

Samfordin yliopistolta siirryimme muutaman minuutin matkan läheiselle Lakeshore säätiön kampukselle. Säätiö tekee työtä fyysisesti vammaisten ihmisisten fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi. Saimme tietää, että Lakeshore säätiöllä on yhteistyössä Alabaman yliopiston kanssa käynnissä useita aiheeseen liittyviä tutkimus- ja kehittämishankkeita, minkä lisäksi säätiön hulppeat harjoittelutilat palvevat lähiseudun fyysisesti vammaisia asukkaita pikkulapsista vanhuksiin. Lisäksi säätiön tiloissa on harjoitellut vammaisurheilijoita ympäri maailmaa.
Kierroksella Lakeshore -säätiön tiloissa
 Kolmas vierailukohteemme oli Birmingham Civil Rights Institute eli Kansalaisoikeusinstituutti. Tutuistuimme instituutin näyttelyyn, joka esitteli seikkaperäisesti rotuerottelun historiaa ja kansalaisoikeusliikkeen toimintaa Alabaman osavaltiossa ja koko Yhdysvalloissa. Instituuttia vastapäätä on 16th Street Baptist Church, jonka edessä tuo neljä tyttöä tappanut 1963 syyskuun 15. päivän pommi-isku tapahtui.
Birmingham Civil Rights Institute
Illan virallisen ohjelman päätti Rotary-seuran tarjoama buffetillallinen. Jonka yhteydessä pääsin esittelemään muun muassa suomalaisen pesäpallon saloja paikallisista Rotary-aktiiveista koostuneelle pöytäseurueelleni.
Rotary-seuran buffetillallinen

Bluegrass- ja kantrimusiikkia soittanut yhtye, jonka keulahahmo on myös Alabaman osavaltion parlamentaarikko

Fulbright-meloni

4 kommenttia:

  1. Mulla oli ainskin viimeiseen muuttoon asti tallessa se lehtijuttu kuvan kera. Jos löydän lehtileikkeen, voin skannara ja lähettää söhköpostitse. Mutta en ole ihan varma, löydänkö.. ihanaa Shining Star-viikkoa :)
    ~Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläkin on jossain ihan se alkuperäinen kuva, mutta en löytänyt sitä. Ehkäpä tikku on koti-Suomessa, mihin se on talletettu. Tämä toinen kuva kelpasi, joten ei huolta. Pitää vielä keksiä se "treat" ensi perjantaille. Ehdotuksia?

      Poista
  2. No voihan kökkö taas näitä kirjoitusvirheitä kun puhelimella näpyttelee! Pahoittelut!

    VastaaPoista