Translate

Sivun näyttöjä yhteensä

12/11/2014


  • 11

Jatketaan tätä keskustelua eri kulttuureista... Hieman tosin toisenlaisesta näkökulmasta kuin eilen. Oman pohjoismaalaisen (ei skandinaavisen, vaikka täällä niin moni yrittää minulle tuputtaa!) kulttuurin levittämisellä. Tänään keskityin erityisesti meidän ruokakulttuurimme jakamiseen.

Tänään tein siis isän puoleisen mummoni ohjeella lanttulaatikkoa. Tämä on on kyllä parasta lanttulaatikkoa, jota itse olen koskaan syönyt. Porkkanalaatikkoa tein omalla ohjeellani. Reseptit olivat seuraavat:

Mummun lanttulaatikko:
Keitettyä lanttua soseena 3 litraa (noin 2-3 kg)
Keitettyä perunaa soseena 3-4 norm. kokoista
Kanamunia 3 kpl
Sokeria 1 rkl
Vehnäjauhoja 1-2 rkl
Kermamaitoa 2 dl
Hyppysellinen suolaa (oman maun mukaan)
Voisulaa 100 g
Hieman maustepippuria päälle

Sekoita kaikki soseeksi. Laita foliovuokiin. Ripottele päälle maustepippuria ja laita uuniin 220 °C tunniksi. Kun pinta on kullankeltainen, laatikko on valmis nautittavaksi.
Steariini/parafiini seoksella päällystetty lanttu.
Lanttulaatikot valmiina uuniin.

Oma porkkanalaatikko:
1 dl puuroriisiä/sushiriisiä
1 dl vettä
5 dl täysmaitoa
1/2 tl suolaa

700 g porkkanoita tai porkkanasosetta
1 muna
1/2 dl siirappia
1 tl muskottipähkinää
1/2 tl inkivääriä
hieman neilikkaa
1/2 tl valkopippuria
1 tl suolaa
1 dl kermamaitoa
pinnalle korppujauhoja halutessaan

Keitä riisipuuro ja anna sen jäähtyä. Keitä porkkanat ja tee niistä sose, anna myös senkin jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää lopuksi kermamaito. Laita foliovuokiin. Ripottele päälle korppujauhoja ja laita uuniin 220 °C tunniksi. Nauti!

Lopuksi vielä karjalanpiirakoiden leipomista ja korvapuusteja tyttäremme Shining Star- viikolle. Kävimme läpi monia herkkuja tyttäremme kanssa ja hänen mielestä oli tärkeää viedä, jotain joka kuvastaa meidän suomalaisten herkkuja. Lopulta hän päätyi korvapuusteihin, koska niistä on kaikki lapsetkin pitäneet ja nehän ovat osa meidän pohjoismaalaista ruokakulttuuria. Kummallista... en kotona koskaan leivo korvapuusteja ja täällä amerikassa oman kulttuurin ruuat alkavat näytellä jopa hyvin suurta roolia jokapäiväisessä elämässämme. En muista, että Kiinassa meillä olisi ollut näin tärkeää oman kotimaamme ruokakulttuuri ja sen siirtäminen sinne.

Yhdysvalloissa, jonka tulisi olla kaikkien kulttuurien sulatusuuni, oman ruokakulttuurin korostaminen tuntuu hyvin luontevalta. Onhan pohjoisamerikkainen keittiö saanut ja saa vielä nykypäivänäkin paljon vaikutteita eri maista tulleiden siirtolaisten ruokakulttuureista. Tottakai omien juurien tunnistaminen on tärkeää, mutta mitä on sitten on perus amerikkalainen ruoka? Tein pikaisen kyselyn työkavereilleni ja vastauksena he kokevat seuraavat ruokalajit erityisen amerikkalaisiksi: hampurilaiset, barbeque-ruoka, upporasvassa paisetut taikinakuoreen piilotetut kananpalat, makaroni-juustopaistos ja omenapiirakka. Kysyin tyttäreltämme illan lopuksi, kumpi on parempaa suomalainen vai amerikkalainen ruoka? Vastaus oli selkeä - amerikkalainen, koska niillä on paremmat hampparit. Tosin suomalaiset salaatit on terveellisempiä ja maistuvampia. Ehkäpä siis hyvä näin.

4 kommenttia:

  1. Nyt levis mummun lanttulaatikko ympäri maailman, kokeilkaa ihmeessä, herkkua. Hakkaa mennen tullen saarioiset. Pitäsköhän kokeilla omatekosta porkkanalootaa... Sirpa mummu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin pitkään laitanko reseptiä, mutta ehkäpä kaikkea ei tarvitse pitää itsellään vaan antaa hyvän kiertää. Tää on tosiaan laatikko, jota lapsetkin on oppineet syömään. Koko suvun kokemukset siitä todisteena. Tuota porkkanalaatikkoa olen tehnyt itse useampaan kertaan jo, parempaa kuin kaupan. Itse tykkään tuosta muskottipähkinän mausta, niin ja tää ainakin onnistui hyvin. Ei ole vaikea, vie vaan aikaa. Mutta nythän voi jo alkaa tehdä ruokia pakkaseen. Niin ja kannattaa tehdä vain puolet tästä ohjeesta. Itse höyrystin tällä kertaa nuo porkkanat, enkä keittänyt. Tuli vielä enemmän se porkkananmaku esille. Kokeile ihmeessä, jos aikaa...

      Poista
  2. Taas tuli nälkä blogia lukiessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollutkaan ollut pitkään aikaan ruokapäivitystä, joten oli asiaa paljon. Tänään oli puhetta glögistä ruokatunnilla, ja kerroin tästä kulttuurista. Pitivät outona aluksi, mutta ymmärsivät lopulta mistä kyse. Mietittiin, että sopisi tänne hyvin, kun täällä on myös kylmä talvisin. Toisaalta näillä on lämpimät omenasiiderinsa. Mikä on myös hyvää!

      Poista